Andra former av bachata

Bachata var i dess tidigaste varianter, det vill säga under det tidiga sextiotalet i Dominikanska Republiken, en tämligen långsam pardans där paret rörde sig tillsammans inom en liten tänkt fyrkant på dansgolvet. Under decennierna som gått sedan dess har dansen utvecklats och gett upphov till ett antal varianter på samma grundsteg.

Bachatango

16375464297_455197b463_bDet här är en västerländsk variant av Bachata där man slagit samman originalrörelserna med karaktäristiska rörelser från tangon. Den var populär under nittiotalet men ses inte särskilt ofta längre. På Dominikanska Republiken kände de av allt att döma knappt till att den här dansformen existerade.

Western traditional

Är den form av Bachata som först började läras ut i västerländska dansskolor under nittiotalet. Det är en något förenklad form som inte utgår från att man dansar utifrån en kvadrat som man gör i ursprungsformen.

Modern

Modern eller moderna är en relativt ny variant av bachata som populariserades år 2005. Dansen lägger större fokus på överkroppens rörelser samt accentuerar höftrörelser mer än i vanlig bachata.

Bachata Sensual

Den här dansformen skapades i Spanien i slutet av nittiotalet. Den är en mix av bachata och brasiliansk zouk. Koreografen som står bakom dansen kunde inte mer än bachatas grundsteg och skapade därför en egen variant baserad på dem (det här var på den tiden då inte youtube och liknande fanns som har gjort det lätta kolla upp danssteg).

Ballroom

Ballroom är även den en västerländsk variant på bachata, även denna accentuerar höftrörelserna mer än originalet. Det är främst en tävlingsdans som dansas av professionella dansare snarare än något som dansas på nattklubbar.

Även om dessa dansstilar är mer specifika än originaldansen så finns det gott om tillfällen att utöva även dessa på dansföreningar runt om i Sverige. Möjligtvis med undantag för bachatango som inte har särskilt många utövare längre (men som kanske förtjänar att återupptäckas?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *