Dansfilmer att inspireras av

Det går inte att dansa jämt, förr eller senare måste du vila. Ett tips är att du lagar någon av de rätter som det tipsas om på annan plats på den här hemsidan och kombinerar med att titta på någon av de här dansfilmerna. Den här listan är inte på något sätt uttömmande, de flesta av filmerna som listas här är klassiker och förmodligen känner du igen några av dem, se den därför som en liten introduktion till dansfilmernas värld. Dock så har ju filmer som betraktas som klassiska blivit det av en anledning, det är med andra ord kanske inte så dumt att se om dem en gång till?

  • downloadDirty dancing – En klassiker från 1987 som väl egentligen knappast behöver beskrivas närmare. Den tål definitivt att ses igen och har i alla fall en scen med latinamerikanska inslag där Baby får lära sig dansa mambo.
  • Footloose – Ännu en klassiker, denna från år 1984. En ung Kevin Bacon spelar huvudrollen som en tonåring som flyttar från storstaden till en liten by i den amerikanska mellanvästern där dans och rockmusik har förbjudits av den lokala pastorn. Intressant nog är filmen inspirerad av verkliga händelser.
  • Flashdance – Den här filmen fick ganska dålig kritik när den gick upp på bio år 1983 men har sedan dess vunnit status som en klassisk dansfilm. Jennifer Beals spelar huvudrollen som en ung kvinna som har ambitioner att bli en professionell dansare. Hon arbetar när filmen börjar på ett stålverk om dagarna och som burlesk-dansare sent på kvällarna. Filmen följer hennes kamp för att uppnå sina drömmars mål.
  • Lambada – Den här filmen från 1990 är inte särskilt känd men sevärd för den som är intresserad av dans. Filmen handlar om en lärare, spelad av J. Eddie Peck. Han arbetar som lärare om dagarna men lever, liksom huvudpersonen i Flashdance, ett annat liv om nätterna då han dansar lambada på en klubb i hans hemstads ruffigare kvarter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *