Karibisk mat

Om man nu skulle känna sig manad att förkovra sig i musik och dans med ursprung i Karibiens övärld så är det kanske inte helt fel att testa på någon av de maträtter som kommer därifrån. Maten är ofta kryddstark och innehåller ofta mycket tropiska frukter och grönsaker.

  • 2324747031_02ab121381_zPepperpot – En pepperpot är en grönsaksgryta som kan innehålla lite allt möjligt. I princip alla grönsaker och frukter som växer i den tropiska övärlden går att ha i. Myten säger att varenda kock i Karibien har sin egen uppfattning om vad som utgör en perfekt pepperpot.
  • Kyckling med ris – Kycklingen tillagas tillsammans med tomater, chili och vitlök. Liksom i fallet med pepperpots så finns det lika många varianter på den här rätten som det finns kockar, amatörer och professionella, som har tillagat den.
  • Callaloo – Även detta är en gryta som kan innehålla massvis av olika saker. Vanligtvis består grunden av okra och andra gröna växter som kokas ihop med kött och fisk/skaldjur till en stuvning.
  • Jerk chicken – Det centrala i den här rätten är “jerk”, som inte är att förväxla med det engelska ordet för idiot. Nej, jerk syftar i det här fallet på en kryddblandning eller marinad som gnids in i köttet. Det är vanligtvis en väldigt kryddstark historia. Det går lika bra att göra med fläsk- eller nötkött som med kyckling.

Många av de här recepten existerar som du förstått vid det här laget i många olika varianter. Låt inte det skrämma dig, det betyder egentligen bara att de här rätterna är rätt så enkla att laga i de flesta fall. Det är ju inte så viktigt exakt vad du stoppar i dem, så länge grunden är korrekt. Om du hittar ett recept som du tror att du skulle tycka om sånär som på en enda ingrediens – i det fallet är det bara att plocka bort den ingrediens du inte tycker om och ersätta den med något annat som passar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *