Musik att lyssna på

Bachata och Zouk dansas ofta till karaktäristiska musikstilar som utvecklades i Karibien. West coast swing å sin sida går att dansa till nästan vilken dansvänlig musikstil som helst. I den här texten ligger därför fokus på bachata och zouk.

clef-1439137_960_720Den första inspelningen av bachata-musik släpptes 1962 och var en skiva av den latinamerikanska artisten Jose Manuel Calderon. Det var en musikgenre som var en korsbefruktning av latinamerikansk och afrikansk musik, mer specifikt genrerna bolero och son. En bachata-grupp har för det mesta sättningen solo-gitarr, rytm-gitarr, bas, bongos och guira. Det formatet har dock kommit att förändras till någonting som numera låter mera modernt.

Bachata ansågs från början som osedlig och förknippades med kriminalitet. Det var först på nittiotalet som genren började spelas och visas på tv och som den fick ett brett folkligt genombrott. Numera syns bachata framförallt på topplistorna i USA och Sydamerika. Här följer några tips på artister som kan vara värda att lyssna på.

  • Romeo Santos – Romeo var fram tills för några år sedan medlem av den mycket populära bachata-gruppen Aventura. Sedan han slutade i gruppen har han ägnat sig åt en mycket framgångsrik solokarriär. Hans senaste skiva Golden släpptes häromåret och fick fin kritik.
  • Prince Royce – En ung amerikansk sångare som släppte sitt debutalbum 2010. Har haft många placeringar på topplistorna i USA. Senaste plattan hette Five och släpptes tidigt år 2017.

Zouk delas in i brasiliansk zouk och karibisk zouk (eller “zouk love”). Zouk love populariserades framförallt av bandet Kassav från franska antillerna. Eftersom brasiliansk zouk är inspirerad av lambada så är det också efter den musik och dansstilen som den varianten växt sig starkare. Ett tips för varje genre:

  • Mazouk – Ett band från Dominikanska Republiken som grundades 2011 och som spelar genuin retro-zouk. De turnerar sällan men är väl värda att höras.
  • Emanuel Pardo – En brasiliansk zoukartist som gjort sig ett namn på nattklubbarna i Rio de Janeiro. Han hade en hit på de brasilianska listorna med låten “Find You My Love” år 2008 och har turnerat stadigt sedan dess.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *