Zouk – två danser, två musikstilar

Zouk är en musikstil som har sitt ursprung på franska antillerna. Ordet zouk ska betyda “party” på kreol. Den karaktäriseras av en bastrumma som lägger en rak grundrytm som accentueras av en elgitarr som spelar funkackord, gärna med mycket så kallad chorus-effekt. Sången sjungs ofta på det kreolska språket. En något snabbare variant av zoukmusiken uppstod senare i Brasilien, även kallad brasiliansk zouk. Originalstilen av zoukmusik går emellanåt under benämningen zouk love för att den inte ska förväxlas med den brasilianska zouken.

12161476565_cbe52099d4_bNär det gäller dansstilen zouk så skiljer man också där mellan två olika former som kopplas till respektive variant av musiken. Det finns alltså brasiliansk zouk och karibisk/fransk zouk, och de riktigt inbitna utövarna är noggranna med att påpeka att det numera rör sig om två helt separata dansstilar (och musikstilar). Den brasilianska varianten är i första hand en pardans och en vidareutveckling av lambadan som lägger tyngdpunkten på höftrörelser och speciella huvudrörelser för tjejerna.

Brasiliansk zouk går att dansa till många olika moderna musikstilar, i kontrast till den karibiska zoukdansen som främst dansas till ursprunglig zoukmusik, eller zouk love som den som sagt också kallas. Karibisk zoukdans är originalet och är uteslutande en social dans framväxt och utvecklad på nattklubbar. För det mesta en pardans som dansas mage mot mage. Dansen betonar liksom musiken taktslag 1, 3 och 4.

Inbitna utövare som är noggranna med att påpeka skillnaderna mellan dessa två dans- och musikstilar åsido, så är det ändå värt att påpeka att de två stilarna lånar både dansteg och musikaliska uttryck från varandra. Båda danserna är utlevande och lätta att förlora sig i så låt dig därför inte skrämmas av vad som lätt kan uppfattas som ett komplicerat släktskap. I många fall går det att lära sig båda varianterna – så varför inte testa på båda två?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *